Περπατώντας μαζί. Συλλογή μικρών ιστοριών για το δικαίωμα των προσφύγων στην πόλη

Περπατώντας Μαζί

Περπατώντας μαζί. Συλλογή μικρών ιστοριών για το δικαίωμα των προσφύγων στην πόλη.

διαθέσιμο σε μορφή pdf εδώ

Ιούλιος 2020,  Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη, 63 σ., ISBN: 978-618-82533-2-2

Επιμέλεια: Χαράλαμπος Τσαβδάρογλου, Χρύσα Γιαννοπούλου, Όλγα Λαφαζάνη, Κρίστη (Χρυσάνθη) Πετροπούλου, Ηλίας Πιστικός

Ερευνητική Ομάδα Αόρατες Πόλεις

Εισαγωγή

Το εγχειρίδιο για το δικαίωμα των προσφύγων στην πόλη επιδιώκει μέσα από  προσωπικές ιστορίες να αφουγκραστεί και να αναδείξει την καθημερινότητα, τις αγωνίες και τους αγώνες των προσφύγων. Στόχος είναι να δoθεί ο λόγος σε όσους και όσες οι κυρίαρχες πολιτικές καθιστούν αόρατες και ανεπιθύμητους. Σε αυτούς που αντιμετώπισαν χίλια εμπόδια για να διασχίσουν τα σύνορα, σε αυτές που δεν είχαν πρόσβαση στο κέντρο των πόλεων, σε όσους δεν επέτρεψαν να έχουν λόγο για την καθημερινότητά τους, σε όσες συναντήθηκαν και αλληλέγγυα αγωνίστηκαν αλλά ακόμα σε όσους απογοητεύτηκαν, κουράστηκαν, οργίστηκαν αλλά συνεχίζουν να περπατάνε.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης από το 2015 έως το 2019 περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν τον ελλαδικό χώρο στο ταξίδι τους προς την βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο το κλείσιμο των συνόρων, η διαμονή σε hot spots και κρατικά camps έξω από τις πόλεις, η αέναη αναμονή για αιτήσεις ασύλου, οι ρατσιστικές απειλές και φασιστικές επιθέσεις, καθώς και οι κρατικές πολιτικές περιθωριοποίησης, ποινικοποίησης και στιγματισμού είναι παντού παρούσες και ορατές. Αυτό που δεν είναι τόσο ορατό είναι οι μικρές καθημερινές πρακτικές αλληλεγγύης και αγώνες των ανθρώπων εν κινήσει. Ένας κρυμμένος πλούτος χειρονομιών, συναισθημάτων και πρακτικών αλληλοβοήθειας, αυτοοργάνωσης, αμοιβαίας φροντίδας και διαρκή αγώνα που αμφισβητεί και κλονίζει τα πολλαπλά γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτικά σύνορα.  

Το παρόν έντυπο που περιλαμβάνει 15 μικρές ιστορίες κατοίκησης, επιχειρεί να συνεισφέρει στο να κυκλοφορήσουν οι εμπειρίες και οι γνώσεις των εν κινήσει ανθρώπων. Αυτών, των χωρίς δικαιώματα αόρατων ανθρώπων, που ιχνηλάτησαν την δυνατότητα να αμφισβητήσουν τις κρατικές στεγαστικές δομές, που κατέλαβαν εγκαταλελειμμένα κτίρια στα κέντρα των πόλεων και τα μετέτρεψαν σε συλλογικά στεγαστικά εγχειρήματα, που επινόησαν μορφές συνύπαρξης, συνοίκησης και επικοινωνίας πέρα από εθνικούς, έμφυλους και θρησκευτικούς διαχωρισμούς, που οργάνωσαν πλήθος διαμαρτυριών όπως πορείες ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών- μεταναστριών και που διεκδίκησαν το δικαίωμα στην πόλη, στην ορατότητα και την χωρική δικαιοσύνη. Οι αφηγήσεις, που είναι καταγεγραμμένες μεταξύ 2018-2020 πριν την πρόσφατη πανδημία, κυκλοφορούν  σε μια χρονική περίοδο πολιτικών που εντείνουν τον χωρικό αποκλεισμό και τον στιγματισμό αυτών των ανθρώπων -ιδιαίτερα αυτών που κατοικούν στα camps- περιορίζοντας  ακόμα περισσότερο το δικαίωμα τους στην πόλη στο όνομα της πανδημίας. Ελπίζουμε να γίνει αφορμή για περισσότερη σκέψη και να συμβάλει στην κατεύθυνση μιας αντιρατσιστικής γεωγραφίας.

Το έντυπο κυκλοφορεί σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί) καθώς το μοίρασμα αυτών των απλών, καθημερινών ιστοριών σπάει τη μοναξιά των διαδρομών και των δυσκολιών, συλλογικοποιώντας τις εμπειρίες και τους αγώνες.

Ευχαριστούμε πολύ όσες και όσους συμμετείχαν στην έρευνα και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν να βαδίζουν με αξιοπρέπεια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s